Helal Gıda
Helal Gıda Belgesi İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. Helal Gıda Sertifikası, İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir. Bu standartlara göre, İslami kriterler ve insani gerekler bakımından uygun olan her ürün için bir sertifika türü belirlenmekte ve bu hususta gerek üreticinin, gerekse tüketicinin ortak bir zeminde buluşması amaç edinilmektedir.
Bilindiği gibi yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak gerçekten çok zor koşullarda sağlanmaktadır. Gerek tedarikçiler gerekse son Müslüman müşteri, tükettiği gıdanın Helal uygun olup olmadığını merak etmekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir. Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına Helal Belgesi olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir Helal Gıda olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak da kullanılmaktadır. Yurt dışından ve yurt içinden gıda alan firmalarda artık üreticinin Helal Sertifikası olmasını zorunlu koşmaya başlamışlardır.
Helal Belgesi almak için gerekli olan adımlar:
• Gerekli ürünleri laboratuar testine göndermek,
• Ürün özellikleriyle, bilgilendirme yapılan etiket bilgilerinin tutarlı olması ve tüketiciyi tatmin etmesi,
• Üretim yerlerinde hijyen ve sanitasyonun sağlanması,
• Gıda üretim yerlerinde ISO 22000 Gıda Güvenliği ve HACCP şartlarının sağlanması,
• Maddelerin temel kaynaklarının bilinmesi,
• Ürünlere katılan katkı maddeleri ve oranlarının belirlenmesi.
Aşağıdaki ürünleri üreten veya ticaretini yapan tüm işletmeler ile bunları servis eden her yemek fabrikası, lokanta, kafeterya, pastane ve tesis, Helal Gıda kapsamında belgelendirilebilir:
- Et ve et mamulleri,
- Süt ve süt mamulleri,
- Yumurta ve yumurta mamulleri,
- Tahıl ve tahıl ürünleri,
- Bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar,
- Meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri,
- Şeker ve şekerleme mamulleri,
- Meşrubat (Alkolsüz içecekler),
- Bal ve yan mamulleri,
- Besin takviyeleri,
- Gıda katkı maddeleri,
- Enzimler,
- Mikro organizmalar,
- Balık ve balık ürünleri,
- Su,
- Kakao ve kakao ürünleri,
- Çay ve çay ürünleri,
- Kahve ve kahve ürünleri,
- Yağlı tohumlar,
- Baharatlar ve çeşni maddeleri,
- Özel beslenme amaçlı gıdalar,
- Nişasta ve nişasta ürünleri,
- Hazır yemekler.
ŞİMDİ BAŞVURUN