Marka Tescili
Sınai mülkiyet açısından "Marka", bir şirketin ya da kişinin ürettiği ürün veya hizmeti diğerlerinden ayırt etmeye yarayan, isim ve logo gibi işaretlerdir. Markanızın koruma altına alınması ve korunmakta olan haklara tecavüzden kaçınılması için kesin ve hukuksal yok tescildir. Markalar, 556 sayılı markaların korunması hakkında K.H.K hükümlerine göre korunmaktadır.
Marka tescilinin koruma ve güvence fonksiyonu çok boyutludur. Tescil sadece sizin markanızı taklit ve benzerlerinden korumakla kalmaz, bilinçsizce de olsa başkalarının tescille doğan haklarına tecavüz sonucu uğrayabileceğiniz tazminat ve yükümlülüklerden de kurtarır. Hali hazırda barkod tescilinden gümrük işlemlerine, Kosgeb desteklerinden "com.tr" domain alımına, ihracat izinlerinden TSE belgelerine kadar pek çok alanda zorunlu kılınan marka tescili, kar amaçlı her girişimin ilk adımıdır ve yakın gelecekte tüm ticari faaliyetler için de bir yasal gereksinim haline gelecektir.
Türk Patent Enstitüsü, marka tescili konusunda ülkemizde tek yetkili kurumdur ve tescil işlemleri, TPE'nin resmi vekilleri aracılığıyla yapılabilir. Özellikle uluslararası arenada boy gösteren kurumların buna ek olarak, yurtdışı marka tescillerini de yine vekilleri aracılığıyla yaptırmaları gerekmektedir.
Marka tescilinde uluslararası standardizasyon ve uyumun sağlanabilmesi için, Nice sınıfları kullanılır. Sektörlere göre düzenlenmiş toplam 45 adet Nice sınıfından, markanın kullanılacağı alanlara göre seçim yapılır. Her yıl revizyon gören marka tescil sınıflarının güncel versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz:
Marka Tescil Sınıfları
Marka Tescilinde Kritik Noktalar
• Ticaret ünvanınız kesinlikle sizi korumaz. Dolayısıyla, ticaret ünvanınıza güvenerek marka tescilini kesinlikle ihmal etmeyiniz.
• Tescilsiz bir isimle kesinlikle faaliyet göstermeyiniz.
• Kullandığınız ismin başkasına adına tescilli olup olmadığını muhakkak öğreniniz.
• Yeni bir isimle faaliyete başlayacaksanız, muhakkak bu ismin daha önceden sizin faaliyet alanınızda tescilli olup olmadığını öğreniniz.
• İhracat yapıyorsanız, faaliyet gösterdiğiniz/göstereceğiniz ismin, ilgili ülkelerde tescilli olup olmadığını öğreniniz.
• Markanız sizin en önemli değerinizdir. Bu nedenle marka tescilinde resmi TPE vekili olmayan kişi ve kurumlara itibar etmeyiniz.
• Markanızı andıran benzerlerinin piyasada çoğalmasını istemiyorsanız, vekiliniz tarafından benzer markaların ve rakiplerin sürekli takibi gereklidir.
• Markanızın reklamı tescille başlar ve varlığı da yine tescille korunur.
ŞİMDİ BAŞVURUN